BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

kucen yg comey.....

kucen yg comey.....

Monday, April 11, 2011

Prison Break


Pernah tgok x cte nie? cubalah tgok... Cite yg agak menarik utk ditonton...

Prison Break nie cite tentang seorang adik (Michael Schofield) yg berusaha utk menyelamatkan abgnya (Lincoln Burrows) yg dipenjarakan di Fox River dan dijatuhkan hukuman mati (electric chair) atas kesalahan membunuh abg kepada vice president US (Caroline Reynolds). Schofield bekerja sbagai structural engineer telah merancang 1 rompakan berseorangan ke atas sebuah bank dgn sengaja utk dimasukkan ke dalam penjara Fox River. Sebenarnya abgnya xbersalah. Dia telah diperangkap oleh pihak vice president itu sendiri utk tujuan mendapatkan insuran. Abg kepada vice president tersebut masih hidup dan telah di tempatkan di suatu kawasan yg xdketahui. Segala maklumat peribadinya telah dihapuskan termasuk giginya.. Schofield telah merancang strategi utk melarikan abgnya dari penjara tersebut dengan melukis (tatoo) di badannya sendiri yg merupakan blueprints penjara tersebut utk memudahkan proses melarikan diri. Pihak kerajaan (vice president) tetap berusaha utk membunuh Lincoln utk menutup kes tersebut dan mendapatkan insuran. Peguam (veronica) yg berusaha utk menyelesaikan kes mereka turut dibunuh. Schofield mmpunyai penyakit di mana, dia dapat melihat sesuatu secara menyeluruh. Jika penyakit utk berlaku pada seseorg yg lemah mental, mereka boleh menjadi gila. Tp dlm hal schofield, ia menjadikan dia seorg yg genius. Citenye ada 4 season (81 episode), dan xmembosankan sebab jalan citenye yg menarik.. Sy juga masih menontonnya dan sdg berusaha utk menghabiskannya.. Selamat Menonton!!
video

Tuesday, April 5, 2011

Pejam Celik..

Pejam celik, pejam xcelik2. Dua-dua ada beza. Tapi aku still pejam yang boleh celik lagi. Alhamdulillah. Itu bermakna aku masih boleh berubah & bertaubat. Dah agak lama aku xbalik kampung. Bukan lari dari rumah, tapi merantau di negeri seberang. Tinggal oversea katakan.

Puas aku memikirkan perkara seterusnya dalam hidup aku. Sambung belajar? kerja? kahwin? Xbuat apa2?? Kahwin tu lambat lagi rasanya. Calon pun entah kemana. Tapi rata2 umur sebaya aku dah sebut pasal kahwin. Advance juga diorang nie. Kerja? Apa kerja yang sesuai utk aku?
Tapi aku suka tengok situasi dimana pasangan suami isteri belajar bersama-sama. So sweet.
Mostly yang sambung master. Yang degree pun ada juga. Sama-sama cari ilmu dan tidak buat maksiat. Aku? Still working on FYP. Hope to finish it soon. Supaya aku boleh concentrate on final exam then FYP presentation and last but not least Palapes.

FRIEND & FRIENDSHIP...

Friend aka kawan or sahabat atau rakan juga teman adalah manusia di sekeliling kita. Kita juga mungkin merupakan kawan kepada orang lain. Jadi apa perlunya friends ini kepada kita. Ramai orang kata yang kawan masa senang ramai, tapi kawan masa susah payah nak cari. Betul ke?

Kawan kita bertindak sebagai penasihat kita, pendorong, peneman, penolong dan macam2 lagi. Am I right? Tapi ada juga species yang opposite. Sepanjang hidup kita, macam2 jenis kawan kita akan jumpa. Xkiralah yang baik atau jahat. Kadang2, yang baik pun boleh bertukar jadi sebaliknya and yang kita xsuka akhirnya menjadi kawan baik kita. Siapa sangka? Orang kata, buat baik berpada2. Tapi sebenarnya, buat baik xada batasnya. Kebaikan itu satu perkara yang amat digalakkan. Suatu kebaikan boleh menangani kejahatan.
Hargailah kawan2 kita. Mereka bukan sentiasa akan bersama kita. My friend dari sekolah rendah, 2 orang dah meninggal dunia. Al-fatihah untuk mereka. Semoga mereka ditempatkan bersama orang beriman. You never know what will happen. Mereka mungkin bukan yang terbaik, tapi sekurang2nya mereka berusaha untuk menjadi yang terbaik disamping kita. Kita kadang2 terlalu mementingkan kesempurnaan sehingga kita mengabaikan perkara yang juga berkepentingan. Kerana satu kesalahan, segala kebaikannya kita lupakan. Segala kebaikan kawan kepada kita, kita patut tulis atas batu supaya kita ingat sampai bila-bila. Dan segala kesalahannya kita tulis di pasir pantai supaya kita lupa dan cuba memaafkannya. Kerana kita juga manusia biasa yang xakan sempurna tapi berusaha utk sempurna.

Thank friends for everything... You add some flavor to my life and i am really glad that you are my friends...

HIDUP

Aku terpanggil utk menulis entry nie disebabkan suatu peristiwa, dimana seorang pelajar telah mengambil keputusan yang drastik utk mengakhiri hayatnya. It is kind of pathetic. Ketahuilah, bahawa nyawa kita bukan milik kita. Kita tidak punya hak utk mencabutnya walau segetir mana pun hidup yg perlu kita jalani. Semua manusia punya masalah and tidak terlepas dari ujian. Jika semua insan mengambil keputusan begitu dalam hidupnya, itu bermaksud dia cuba lari dari menyelesaikan masalah. Sesusah mana pun hidui kita, ingatlah bahawa kita tidak keseorangan. Kita masih ada Dia Yang Maha Kuasa yg tidak pernah mengabaikan kita. Setiap ujian yang diberi bersesuaian dengan kemampuan kita. Dia jugalah yang mengetahui apa yang terbaik buat kita. Keputusan yang kita ambil ada banyak kesannya. Kita masih boleh tentukan jalan hidup yang terbaik as long as kita still merujuk kepadaNya. Dia tidak pernah lupakan kita. Tapi kitalah yang selalu melupakanNya. Hidup tanpa masalah pun sebenarnya masalah. Janganlah rasa terbeban dengan masalah dan bertindak terburu-buru. Hidup kita, adalah utk kita. Jika kita pilih jalan yang memudaratkan, hidup kita juga yang akan melarat. Selagi jantung kita masih berdenyut, kita perlu hargainya. Mungkin sekarang kita tidak pernah kesah tapi nanti, pada saat-saat akhir hidup kita, kita akan mula menghitung degupnya kerana itu lah penanda kita masih hidup.